انقلاب اسلامي ايران در شرايطي به پيروزي رسيد که سايه سرد آمريکا و صهيونيسم از شرق اندونزي تا غرب کره زمين گسترده بود و امام راحل با نهضت خود استبداد شاهنشاهي را در هم فرو ريخت و استکبار جهاني را از بين برد و براي نخستين بار ، نظام سياسي جديدي در بين نظام هاي بين المللي معاصر جهان ، بنام جمهوري اسلامي يا مردم سالاري ديني كه در انديشه سياسي شيعيان اين مرز و بوم با نظريه امامت و ولايت فقيه هم خواني داشت و از اعماق اعتقادات مذهبي ايرانيان سرچشمه مي گرفت ، در ايران استقرار يافت.
سردار سرلشكر پاسدار دكتر سيد يحيي صفوي ، دستيار و مشاور عالي فرماندهي معظم كل قوا، در همايش انقلاب اسلامي، رهبري و آذربايجان كه در تالار همايشهاي مجتمع ورزشي پتروشيمي تبريز برگزار گرديد ، گفت: ملت بزرگ ايران از زمان شروع سلطنت آغا محمد خان قاجار و تا پايان سلطنت احمد شاه قاجار و طي پنجاه و چهار سال دوران سياه سلطنت پهلوي اول و دوم ،نزديك به دو قرن بطور مستقيم تحت تسلط سياستهاي استعمارگزان خارجي و استبداد داخلي بودند.
در اين دوران سياه نه تنها از لحاظ مادي پيشرفت قابل مقايسه اي با جهش هاي عظيم كشورهاي استعمارگر غرب در ايران بوجود نيامد ، بلكه از لحاظ معنوي نيز اصول مكتبي و ارزشهايالهي و انساني كه مردم به آن معتقد بودند مورد تعرض قرا گرفت.
البته در اين دوران دويست ساله پنج قيام ،به رهبري روحانيت صورت گرفت. پنج قيام مشخص و بارز سياسي ،اجتماعي ،تاريخ معاصر ايران كه هريك به نوبه خود تاثير مهمي در انديشه و عمل جامعه سياسي ايران گذاشته اند. كه از نظر انگيزه هاي اجتماعي و سياسي و شاخصه هاي رهبري و مشاركت و نقش مردم تفاوت ها و تشابهي بين اين پنج قيام و حركت بزرگ وجود دارد.
پيروزي انقلاب اسلامي از نظر درصد مشارکت مردمي بي نظير بود.
دكتر صفوي با تشريح اهداف و ويژگي هاي بارز هر يك از قيام هاي صورت گرفته در كشورمان ،گفت: انقلاب اسلامي به لحاظ شخصيت جامع رهبر آن ،يعني حضرت امام (ره)،ماهيت ،اهداف ، و آرمان هايش و درصد مشاركت مردم در پيروزي انقلاب ، با چهار نهضت قبلي مردم ايران ،تفاوت هاي بنيادي داشت.
وي ادامه داد: هرچند انقلاب مشروطيت در ميان ديگر قيام ها توانست حوزه اقتدار شاهان مستبد و فاسد ايران را بكاهد ولي در عين حال معترض اصل سلطنت نگرديد. در حاليكه انقلاب اسلامي به رهبري حضرت امام و فداكاريهاي ملت بزرگ ايران از جمله حماسه جاويدان و افتخار آفرين 29بهمن ماه سال 56 شما مردم قهرمان و ولايتمدار تبريز و آذربايجان ،لزوم سرنگوني رژيم سلطنت پهلوي را همراه با نفي سلطه استعمار آمريكائي بر ايران را ، از اهداف اوليه و اساسي خود مي دانست.
وي با اشاره به بروز و ظهور نظام جديد پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران ، در عرصه نظام هاي بين الملل ، گفت: انقلاب اسلامي ايران در شرايطي به پيروزي رسيد که سايه سرد آمريکا و صهيونيسم از شرق اندونزي تا غرب کره زمين گسترده بود و امام راحل با نهضت خود استبداد شاهنشاهي را در هم فرو ريخت و استکبار جهاني را از بين برد و براي نخستين بار ، نظام سياسي جديدي در بين نظام هاي بين المللي معاصر جهان ، بنام جمهوري اسلامي يا مردم سالاري ديني كه در انديشه سياسي شيعيان اين مرز و بوم با نظريه امامت و ولايت فقيه هم خواني داشت و از اعماق اعتقادات مذهبي ايرانيان سرچشمه مي گرفت ، در ايران استقرار يافت.
مردم آذربايجان بزرگترين نقش را در مشاركت، وفاداري و تعهد ملي و اسلامي بر عهده داشتهاند.
سرلشكر صفوي در بخش ديگري از سخنان خود ،با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري در ديدار با مردم تبريز ، وويژگي بارز آغازگري و بدست داشتن ابتكار عمل توسط مردم تبريز ، اضافه كردند:
آذريها از اصيل ترين اقوام ايراني هستند و از نظر نژادي كاملا متفاوت با عثمانيها و ترك هاي آسياي صغير مي باشند و در طول تاريخ معاصر ايران ،مردم آذربايجان بزرگترين نقش و مشاركت در امور سياسي ،اجتماعي ،اقتصادي و نظامي ايران ،با احساس وفاداري و تعهد ملي و اسلامي داشته اند . همچنين برجسته ترين رفتار مذهبي و سياسي آذريها را بايد تبديل مذهب رسمي كشور به تشيع و تاسيس دولت صفويه در ايرا ن دانست . كه پس از يك دوره طولاني هرج و مرج در كشور توانستند ،دولتي ملي ، فراگير و يكپارچه و قدرتمند و پيشرو در آباداني و تمدن سازي در ايران ،بمدت بمدت يكصدو پنجاه سال بوجود آورند.
دستيار و مشاور عالي فرماندهي معظم كل قوا ، از سازماندهي نهضت مشروطه ، بعنوان مهمترين نقش سياسي مردم آذربايجان در اوايل قرن بيستم نام بردو ادامه داد: جنبش مشروطيت را ميتوان سرآغاز تاسيس دولت ملي در ايران دانست .به عبارت ديگر انقلاب مشروطه دولت ايران را كه تا ان زمان “دولت سرزميني ” بود به “دولت ملي ” تبديل كرد.
سرلشكر صفوي در ادامه به تشريح بروز جنگ اول جهاني و اشغال نظامي ايران و قيام مردم تبريز به رهبري شيخ محمد خياباني ، با هدف رهائي بخشي ايران از اشغال قواي روسي ، پرداخت و از رشادتهاي مردم آذربايجان در 29 بهمن سال 56 ،بعنوان نقطه عطفي در تاريخ ايران نام برد كه باعث سرعت بخشيدن درپيروزي انقلاب اسلامي شد.
وي ادامه داد: انقلاب اسلامي، انرژيهاي متراكم جوانان ايراني را كه ناشي از ايمان خللناپذير، شجاعت، اسلام دوستي و روحيه وطنپرستي بود، براي تغيير سرنوشت مسلمانان آزاد كرد.
وي خاطرنشان كرد: انرژي آزاد شده ناشي از پيروزي انقلاب اسلامي علاوه بر دستاوردهاي داخلي و مكتب مقاومت را براي بسياري از ملتهاي آزاده از جمله ملت مظلوم فلسطين و لبنان آموخت.
در پايان ، سرلشكر صفوي به ذكر خاطرات خود از 29بهمن سال 1356 پرداخت.