شکست حصر آبادان در پنجم مهر ماه سال 1360 مبدا تحول استراتژي نظامي ايران بود . و عمليات ثامن الائمه و آزاد سازي آبادان نقطه عطفي در تاريخ جنگ ايران و عراق محسوب مي شود. استراتژي جنگ انقلابي در مقابل جنگ کلاسيک از عمليات ثامن الائمه شروع شد .
سردار سرلشكر پاسدار دكتر سيد يحيي صفوي ، دستيار ومشاور عالي فرماندهي معظم كل قوا ، كه به مناسبت شکست حصر ابادان در دانشگاه علوم انتظامي سخنراني مي كرد ، به ذكر نكاتي راجع به شکست حصر آبادان پرداخته و گفت: شکست حصر آبادان در پنجم مهر ماه سال 1360 مبدا تحول استراتژی نظامی ایران بود . و عملیات ثامن الائمه و آزاد سازی آبادان نقطه عطفی در تاریخ جنگ ایران و عراق محسوب می شود. استراتژی جنگ انقلابی در مقابل جنگ کلاسیک از عملیات ثامن الائمه شروع شد .
وي ادامه داد: آزاد سازی آبادان اولین گام از نبردهای گسترده آزاد سازی مناطق اشغالی در سال اول جنگ محسوب می شود. از پنجم مهر ماه شکستن حصر آبادان تا آزاد سازی خرمشهر که دشمن را در جنوب تقریبا به مرزهای بین المللی رساندیم فقط نه ماه گذشت.
وي گفت :شکستن حصر آبادان به مفهوم شکست استراتژی سیاسی و نظامی عراق در حمله به ایران و در حمله به خوزستان بود . عراقی ها اهداف حداقلي و حداکثر ي داشتند. حداکثر هدفشان سقوط نظام جمهوری اسلامی ایران بود و حداقل هدفشان نقض قرارداد 1975 میلادی و تسلط بر اروند رود بود ،برای اینکه این تسلط را بر اروند رود پیدا کنند باید سا حل شمالی اروند رود را یعنی جزیره آبادان را تصرف می کردند که دهانه رود اروند رود در دو طرف و بطور کامل به کنترل عراقی ها در بیاید و البته عراقی ها سالیان طولانی از یک ضعف جغرافیایی و ژئوپلتیکی رنج می بردند و آن ضعف این بود که یک ساحل مناسب در شمال خلیج فارس برای اینکه بنادر صادراتی و وارداتی احداث کنند نداشتند و همواره به دنبال این بودند که خوزستان یا کویت را تصرف کنند. آنها می خواستند به غیر از خرمشهر، جزیره آبادان را تصرف کنند. جزیره آبادان ، جزیره ای است حدود 2800 کیلومتر که چهار طرف آن آب است و اگر این جزیره را تصرف می کردند باز پس گیری آن خیلی مشکل بود.
اگر می توانستند این جزیره را تصرف کنند در پشت این آبها راحت تر می توانستند پدافند کنند و عراقی ها از سال 1932 میلادی که کشور عراق به عنوان کشور مستقل شناخته شد همواره به دنبال گرفتن یک ساحل مناسب در شمال خلیج فارس بوده اند .این آرزوی عراقی ها بود که در شکستن حصر آبادان این آرزوی آنها بر باد رفت. قدرت برخورد مقام معظم رهبري در شوراي عالي دفاع باعث تصويب طرح شكست حصر آبادان شد.
سرلشكر صفوي در ادامه به ذكر روند طرح ريزي عمليات شكست حصر آبادان پرداختند و افزودند: طرح ریزی اين عمليات انجام شد و آن را در شورای عالی دفاع طرح کردیم. برخورد مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در آن جلسه با رییس جمهور وقت و با برخی از افراد دیگر که با این طرح ریزی مخالفت می کردند ، باعث گرديد كه با قدرت برخورد ایشان آن طرح ریزی تصویب شود. شورای عالی دفاع در دزفول در پایگاه هوایی تشکیل شد. طرح تصویب شد و اشکالی هم بر آن گرفتند طرح را خود ما به عنوان ستاد عملیات جنوب سپاه طرح ریزی کردیم و تنها ایرادی که به آن گرفتند این بود که این طرح سپاه است و باید با لشکر 77 هم با این طرح هماهنگ شود. من و شهید باقری (ره) دو ماه در جاده ماهشهر که ستاد عملیات در ماهشهر بود رفت و آمد کردیم تا بالاخره فرمانده لشکر و افسران عملیات و اطلاعاتی شان قبول کردند که طرح اجرا شود. در پنجم مهر ماه سال 1360 ساعت 1 بامداد با رمز عملیاتی «نصر من الله و فتح القریب» از سه محور اصلی با ترکیب نیروهای سپاه و ارتش ، عملیات شروع شد و به یاری خداوند متعال و با طرح ریزی بسیار دقیق، و اشراف اطلاعاتی كه داشتیم و قدرت بسیار بالای نیروهای خط شکن و رزمنده، همان روز اول تمام هدف ها تصرف شد.
وي ادامه داد: كساني كه درباره دفاعمقدس كتاب مينويسند، حقايق جنگ را رعايت كنند .عملیات ثامن الائمه یک روز بیشتر طول نکشید اما در برخی از کتاب ها و منابع من می بینم که نوشته شده چهار روز طول کشیدکه درست نیست.
دكتر صفوي در خصوص بايدهاي حضرت امام(ره) در دوران دفاع مقدس و اولين بايد حضرت امام (ره) گفت: حضرت امام 14 آبان ماه سال 1359 فرمودند:« حصر آبادان باید شکسته شود» این باید سال بعد در مهر ماه عمل شد.