دستيار و مشاور عالي فرمانده معظم کل قوا با اشاره به فشارهاي آمريکا و هم پيمانانش به ايران، گفت: سران کاخ سفيد بدانند جمهوري اسلامي هيچ گاه تسليم اين فشارها نخواهد شد و بايد اين موضوع را درک کنند که اگر عاقلانه بينديشند، بايستي ايران قدرتمند را بپذيرند.
دستيارو مشاور عالي فرمانده معظم کل قوا با اشاره به فشارهاي آمريکا و هم پيمانانش به ايران، گفت: سران کاخ سفيد بدانند جمهوري اسلامي هيچ گاه تسليم اين فشارها نخواهد شد و بايد اين موضوع را درک کنند که اگر عاقلانه بينديشند، بايستي ايران قدرتمند را بپذيرند. وي اظهار داشت: قطعنامه 598 بعد از رسيدن رزمندگان اسلام به دروازه هاي شرقی بصره مطرح گردید.
سرلشگريحيي رحيم صفوي فرمانده سابق سپاه پاسداران که اکنون درمقام دستيار ومشاورعالي فرمانده کل قوا درامور نيروهاي مسلح انجام وظيفه مي کند، درگفتگويي مشروح با خبرنگار مهر به مناسبت هفته دفاع مقدس ، ديدگاه هاي خودرا درباره تحولات منطقه، استراتژي سپاه در شرايط فعلي، تهديدات آمريکا، آينده خاورميانه، دلايل پذيرش قطعنامه 598 و پايان جنگ تحميلي بيان کرد.
زمينه هاي بروز جنگ تحميلي عليه ايران
اولين سئوال از فرمانده سابق سپاه درباره زمينه هاي بروز جنگ تحميلي عليه ايران از ديدگاه وي بود که سرلشگر صفوي پاسخ داد: پيروزي انقلاب اسلامي شرايط جديدي را براي آمريکا به وجود آورده بود، آمريکايي ها براي برخورد با امام و ملت ايران، همان ابتدا با جمهوري اسلامي قطع رابطه کردندو سپس حمله نظامي را در 5 ارديبهشت 1359 به طبس انجام دادند که با شکست روبرو شد. آمريکا ها با ساماندهي کودتاي نوژه نيز نتوانستند به اهداف شومخود دست پيدا کند و با شکست روبرو شدند.
وي خاطر نشان کرد: واقعيت اين است که موقعيت ژئوپلتيکي ايران در منطقه از جايگاه بالاتري برخوردار شد و آن به اين دليل بود که با ازدست رفتن حلقه ايران که درسيطره و سلطه آمريکا بود، توازن قوا در دو قطب بزرگ جهانيعني آمريکا و شوروي به هم خورد و اين امر به ضرر آمريکايي ها تمام شد.
اين فرمانده ارشد سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس، سياست هاي مهندس بازرگان براي اتصال دوباره حلقه هاي پاره شده به آمريکا، مانع تراشي بني صدرو مخالفت با شهيد بهشتي و هراز چندگاهي مخالفت با امام خميني(ره) و نخست وزير شهيد رجايي و ارتباط بني صدر با سازمان منافقين را از جمله مواردي دانست که منجر به زمينه سازي براي آغاز جنگ و حمله صدام به ايران شد.
صفوي ادامه داد: در کنار مسائل داخلي، غربي ها که از نفوذ انقلاب اسلامي در کشورهاي عربي منطقه نگران بودند، صدام را که در آن دوران بسيارجاه طلب و قدرت طلب بود، تحريک کردند و وي که بعد از ازبين رفتن رژم پهلوي مي خواست ژاندارمي منطقه را در دست بگيرد، با اين ادعا که قطعنامه 1975 الجزاير به وي تحميل شده است به ايران حمله کرد.
اين فرمانده ارشد دفاع مقدس ياد آور شد که در سال 1975 بعثي هاي عراق به دنبال تقويت نيروهاي مسلح خود بودند، يعني اين جنگ 5 سال پيش ازحمله به ايران و عراق آغازشده بود، 5 سالي که آنها ميلياردها دلارسلاح و تجهيزات نظامي خريداري کردند و ما شاهد جنگي بوديم که برتري نظامي را در منطقه دربرداشت.
دلايل پذيرش قطعنامه و پايان جنگ
سرلشگرصفوي در خصوص دلايل پذيرش قطعنامه وپايان جنگ نيزبه خبرنگار مهر گفت: اين سئوالي است که مسئولان سياسي کشوربيشتربايد پاسخگو باشند، وظيفه ما درآن دوران اين بود که فرمان هاي حضرت امام خميني (ره ) را در صحنه جنگ اجرا کنيم، اين رهبران سياسي بودند که بايد در خصوص پذيرش قطعنامه تصميم مي گرفتند .
شرقي بصره پذيرفته شد ، به طوري که آمريکايي ها احساس کردند که بصره درخطر است و مجبور شدند امتيازاتي را به ايران بدهند. اين امتيازات،امتيازاتي بود که آنان قبول کردند تا کميته اي تشکيل شود و مشخص کند کهآغازگر جنگ کدام کشور بوده است .
به گفته اين فرمانده ارشد دفاع مقدس، در آن شرايط شايد بهترين وضعيت همين بود که قطعنامه پذيرفته شود و هر تصميمي که حضرت امام در خصوص قطعنامه گرفتند، بهترين تصميم به حساب مي آمد.
شرايط منطقه و حضور نظامي آمريکا
سرلشگر صفوي در پاسخ به اين سئوالي در خصوص شرايط فعلي منطقه و حضور نظامي آمريکا در منطقه، اظهار داشت: شرايط حاکم بر منطقه شرايطي پيچيده ،حساس و سرنوشت ساز است و پيوستگي مسائل فلسطين ، لبنان ، عراق ، ايران وافغانستان در منطقه باعث شده تا تمامي شرايط و رخداد هاي منطقه در يکمجموعه به هم پيوسته قرار گيرند.
وي افزود: از آنجا که استراتژي آمريکايي ها در عراق با شکست روبرو شده و رئيس جمهوري اين کشور هفته گذشته در نطق تلويزيوني خود اعلام کرد که سياست استراتژي آمريکا در عراق از مبارزه و دخالت مستقيم به نظارت در عملکرد نيروهاي عراقي و حمايت و پشتيباني از آنان از ماه دسامبر تغييرپيدا مي کند، بيانگر تغييرات استراتژيک و اذعان به شکست است.
اين مقام ارشد نظامي کشورمان ادامه داد : آمريکايي ها اکنون از اينکه نتوانسته اند به اهداف مطلوبشان در عراق دست پيدا کنند و هزينه هاي چهارصد و شصت ميليارد دلاري در عراق هيچ کمکي به تقويت اقتدار آنان نکرده است، عصباني هستند و از اينکه روزانه 5/2 ميليون بشکه نفت بيشتر نمي توانند ازعراق صادر کنند، ناراحتند.
دستيار و مشاور عالي فرمانده کل قوا تاکيد کرد : آمريکايي ها حتي نتوانستند به نتيجه مطلوب خود که همانا ايجاد يک دولت دست نشانده در عراق است، دست پيدا کنند و شرايط به گونه اي شده است که دولت کنوني عراق در برابر آمريکاييها ايستادگي کرده است.
به گفته صفوي، آمريکايي ها در اين ميان ، نگران شکست اسرائيل نيز هستند. زيرا اين آمريکايي ها بودند که به اسرائيل فشار آوردند تا به لبنان حمله کند، جنگي که درهفته دوم آن اسرائيلي ها دريافتند که نمي توانند به جنگ ادامه دهند اما رايس وزير امور خارجه آمريکا با سفر به اسرائيل مانع از آتش بس شد و 33 روز اين نبرد ادامه پيدا کرد که در مجموع شکست مفتضحانه سياسي و نظامي را براي اسرائيل در پي داشت .
وي ، شرايط منطقه را بسيار حساس توصيف کرد و ادامه داد: البته اين بدان مفهوم نيست که آمريکايي ها بخواهند جنگ جديدي را آغاز کنند. آمريکايي هاهم اکنون بيش از 200 هزار نيرو در منطقه دارند اما با اين حال سه مشکل در منطقه روبرو هستند، مشکل اول اينکه نمي دانند ايران چگونه با آنان برخوردخواهد کرد يعني در محاسبه شدت و وسعت پاسخ ايران به تهديد (البته درصورت انجام تحرک نظامي) ناتوانند، دوم نگراني از امنيت رژيم صهيونيستي وسوم اينکه آنها از وضعيت انرژي و نفت منطقه و عراق بسيار نگرانند، زيراقيمت نفت در حال حاضر به 81 دلار رسيده و نفت ايران يا اوپک نيز به بالاي71 دلار.
صفوي تصريح کرد: اگر جرقه اي در خليج فارس که 65 درصد ذخاير جهان را درخود جاي داده زده شود، قيمت نفت به راحتي به بالاي 100 دلار خواهد رسيدکه به نظر بنده خردمندان آمريکايي و يا دموکراتها که اکثريت کنگره و سناي آمريکا را دراختيار دارند، با اينکه آمريکا بخواهد حرکت جديد نظامي راشروع کند، به طور جدي مخالفت خواهند کرد.
فرمانده سابق سپاه به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر آمريکا ديگرپتانسيل سياسي و نظامي اوليه را در عراق ندارد که بخواهد به کشور ديگري حمله نظامي کند ولي با اين حال نيروهاي مسلح با هوشياري کامل و رصداطلاعاتي دقيق و افزايش آمادگي هاي دفاعي و رزمي تحرکات دشمن در منطقه را زير نظر دارند.
صفوي با اشاره به تهديدات و توطئه هاي استکبار جهاني از بدو پيروزي انقلاب اسلامي ، اظهار داشت: بعد از جنگ تحميلي جمهوري اسلامي ايران همواره دستخوش تهديدهاي بسياري از سوي دشمنان بوده و در اين ميان نقش سپاه در مقابله با اين تهديدات بسيار ارزشمند و قابل تقدير است .
نقش ايران در امنيت منطقه
دستيار و مشاور عالي فرمانده کل قوا در امور نيروهاي مسلح در پاسخ به سئوالي در خصوص نقش ايران در امنيت منطقه گفت: سياست رسمي جمهوري اسلامي آن است که خليج فارس وخاورميانه ازصلح و آرامش وامنيت پايداربرخوردار باشد اما ميبينيم آمريکايي ها از آن سوي اقيانوس ها آمده اند وبا اشغال نظامي عراق وافغانستان، موجبات نا امني منطقه را فراهم کردهاند و چنانچه حضورشان ادامه پيدا کند، اين نا امني از خاورميانه به ساير کشورها نيز منتقل خواهد شد .
وي تصريح کرد: ايران خواستار امنيت منطقه است و اين صلح و ثبات با انعقاد پيمان هاي دفاعي مشترک با کشورهاي پيراموني خليج فارس برقرار مي شود .
سرلشگر صفوي تغيير و تحولاتي که در منطقه شکل مي گيرد را باعث بالارفتن افزايش نفوذ، قدرت و وزن سياسي ايران در منطقه دانست و گفت: آمريکايي ها دو دشمن جدي ايران يعني صدام و طالبان را در شرق و غرب ايران از بين بردند که به مصداق عدو شود سبب خير، اين موضوع به نفع ايران تمام شد . آمريکايي ها بايد يدانند 200 هزار نيرويي که در عراق و افغانستان دارند ، در تيررس ايران قرار دارد. زماني آمريکايي ها در آن سوي اقيانوس ها بودند و در دسترس ما نبودند. وي بابيان اينکه آمريکايي ها تصور مي کردند با اشغال نظامي افغانستان و عراق، ايران را به محاصره خود در مي آورند، گفت: امروز آمريکايي ها بايد يدانند 200 هزار نيرويي که در عراق و افغانستان دارند ، در تيررس ايران قرار دارد، زماني که آمريکايي ها در آن سوي اقيانوس ها بودند ، در دسترس ما نبودند اما اکنون در نزديکي ما هستند و به راحتي مي توانيم به آنان ضربه وارد کنيم .
به گفته صفوي، امروز هم آمريکايي ها و هم اروپايي ها قبول دارند ايران به قدرت منطقه اي تبديل شده است و همين موضوع باعث شده تا بعضي از آنها بگويند قدرت ايران زياد شده است پس بايد به ايران فشار بياوريم.
به گفته اين فرمانده ارشد سپاه، سياست هاي جمهوري اسلامي ايران درسازندگي عراق و افغانستان با استقبال مردم عراق و افغانستان و دولتمردان اين دو کشور روبه رو شده است، ملت ايران هزار سال است که با مردم عراق رفت و آمد دارند و به زيارت عتبات عاليات مي روند.
صفوي گفت: در حال حاضر آمريکا به همراه هم پيمانانش ، فشارهاي سياسي اقتصادي زيادي به ايران وارد مي کنند ولي بدانند جمهوري اسلامي هيچ گاه تسليم نخواهد شد.
وي ادامه داد: سران کاخ سفيد بايد اين موضوع را درک کنند که اگر عاقلانه بينديشند و به منافع خود فکر کنند ، چنانچه بخواهند با ايران در زمينه انرژي و روابط سياسي اقتصادي رابطه داشته باشند، بايستي ايران قدرتمند را بپذيرند. ايراني که مي خواهد در صحنه سياسي و اقتصادي منطقه و جهان حضور موثر داشته باشد.
آينده عراق و افغانستان
وي در خصوص آينده عراق، افغانستان، سوريه و لبنان گفت: آينده عراق و افغانستان غير قابل پيش بيني است ، بنده گمان مي کنم آمريکايي ها، براي جلوگيري از افزايش فشارهاي داخلي در آمريکا و يا نشان دادن اين که ما حرف مردم آمريکا را گوش مي کنيم و از ديگر سو براي اينکه بتوانند درانتخابات آينده آمريکا راي بياورند، از ماه دسامبر نيروهاي خود را در عراق کاهش دهند اما پايگاه هاي نظامي خود را هم در عراق و هم در خليج فارس براي سال هاي طولاني نگه خواهند داشت.
سردار صفوي با اشاره به تلاش هاي آمريکابراي ساماندهي ارتش و پليس عراق، اظهار داشت: اگرچه تا به حال آمريکايي ها ميليون ها دلار از دولت عراق گرفته اند تا ارتش و پليس اين کشور را از نظر نظامي تجهيز کنند، اما هنوز اين کار به طور کامل انجام نشده است.
وي در ادامه گفتگو با مهر ادامه داد : اکنون سلاح و تجهيزاتي که القاعده و گروه هاي تروريستي در اختيار دارند ، به مراتب پيشرفته تر از سلاح هايي است که در اختيار ارتش و پليس عراق است وليکن آمريکايي ها کم کم به پادگان هايشان باز خواهند گشت و نيروهاي عراقي را جايگزين خود خواهند کرد تا اگر تلفاتي هم قرار است باشد نيروهاي عراقي کشته شوند.
موشک هاي بالستيک سپاه
دستيار و مشاور عالي فرمانده کل قوا در امور نيروهاي مسلح ، در بخش ديگري از سخنانش، با اشاره به توان بالاي موشکي جمهوري اسلامي ايران ،اظهار داشت: سياست جمهوري اسلامي سياست دفاعي و بازدارندگي است، ايران هيچ گاه آغاز کننده جنگ در منطقه نخواهد بود وليکن اگر دشمنان ما بخواهندجنگي را عليه ايران آغاز کنند، با قدرت تمام با آنها برخورد خواهد شد.
وي تصريح کرد: امروز يکي از قدرت هاي برخورد ما با دشمن، قدرت بازدارندگي موشک هاي بالستيک نيروي هوايي سپاه پاسداران است که درداخل ساخته شده و هم اکنون نيز در وزارت دفاع در حال توليد انبوه است .
سرلشگر صفوي خاطر نشان کرد: ما امروز در صنعت موشکي از وضعيت خوبي برخورداريم. اين قدرت موشکي طوري نيست که آمريکايي ها تصور مي کنند ميتوانند آنرا از بين ببرند، براي اينکه قدرت موشکي ما در برابر تهديداتدشمنان محفوظ بماند ، تمهيدات و پيش بيني هاي لازم را کرده ايم.
فرمانده سابق سپاه پاسداران با اشاره به آزمايش مانور موشکي سپاه در سال جاري، گفت: تصور بنده از پرتاب همزمان چندين فروند موشک با بردهاي مختلف اين بود که اثرات خود را بر دشمنان خود گذاشت و دشمنان ما متوجه شدند که ايران از يک قدرت بزرگ تهاجمي بالا برخوردار است و اگر آنها حتي درصدي از اين توان ما را از بين ببرند، همان درصد کم باقي مانده هم براي آنها غير قابل تحمل خواهد بود . ضمن اينکه وزارت دفع و پشتيباني نيروهاي
مسلح ما قادر به توليد انبوه اين موشک ها است.
جنگ نامتقارن در سپاه همان نبرد علوي است
وي يادآور شد که سپاه براي دفاع از انقلاب اسلامي، استقلال و ارزشهاي انقلاب از تمام توان خود بهره گرفته و در سال هاي اخير، از روش جنگ نامتقارن براي مقابله با تهديدات دشمن بهره گرفته است.
فرمانده سابق سپاه پاسداران توضيح داد: جنگ نامتقارن همان “نبرد علوي” است که ما حدود 4 سال و نيم پيش، آن را تبديل به يک استراتژي بازدارنده کرديم. آن هم بعد از اينکه آمريکايي ها عراق و افغانستان را اشغال نظامي کردند و با حضور حدود 51 هزار نيرو در افغانستان و 161 هزار نيرو در عراق ، شرايط جديدي را در منطقه رقم زدند. وي ادامه داد: در حال حاضر که تهديدات عليه جمهوري اسلامي ايران را از سوي يک قدرت فرامنطقه اي چون آمريکا احساس ميکنيم ، ساختار و هم سازمان نيروهاي مسلح کشورمان را تغيير داده ايم و در اين تغيير، شيوه آموزش ها ، استراتژي جنگي و دکترين نظامي نيروهاي مسلح به ويژه نيروهاي سه گانه سپاه تغيير يافت و در اين راستا سلاح ها و تجهيزات متناسب با جنگ فرامنطقه اي طراحي شد که نام اين استراتژي را “دفاع همه جانبه، نبرد علوي و جنگ نامتقارن” گذاشتيم.
سرلشگر صفوي گفت: مفهوم اين استراتژي آن است که ما ضعف و قوت هاي دشمن را شناسايي مي کنيم تا بتوانيم به بهترين و موثرترين روش، با بهره گيري از نقاط قوت خود، براي ضربه زدن به دشمن وارد عمل شويم. مثلا اين يک واقعيت است که تجهيزات و تسليحات دشمن از ما برتري دارد ولي ما هيچ گاه به سلاح و تجهيزات تکيه نکرده ا يم بلکه انسان محوري را در دستور کار داريم و از نيروي انساني مومن شجاع و خردمند همراه با واحدهاي کوچک خودکفا، متحرک و چابک بهره منديم .
بسيج يعني تمام ملت ايران
فرمانده سابق سپاه پاسداران همچنين اظهار داشت: امروز نيروهايي که سپاه تربيت کرده قادرند هم با هلي کوپترهاي آمريکايي مقابله کنند و هم با واحدهاي زرهي يا مکانيزه آنان. امروز نيروي مقاومت بسيج با تشکيل2500 گردان عاشورا و الزهرا در کشور، دفاع مسطح يا موزاييکي را آموزش داده که بدان مفهوم است که در هر روستا که يک پايگاه بسيج است، مردم آنمنطقه عضو بسيج اند و مي توانند از روستاي خود دفاع کنند.
وي در ادامه گفتگو با مهر خاطر نشان کرد: در بعد نظامي و امنيتي نيز اکنون در بسيج توانسته ايم گام هاي اوليه را برداريم و حدود 20 الي 30 درصد آنها را تجهيز کنيم و با برنامه ريزي که کرده ايم، اميدواريم درچند سال آينده به طور کامل همه آنها تجهيز شوند.
صفوي ادامه داد: در ساير رسالت هاي بسيج نيز خوشبختانه توانسته ايم کارهاي بسياري را انجام دهيم، مثلا تاسيس بسيج اساتيد، بسيج دانشجويي،بسيج مهندسين و … که اين امر نشان از آن دارد که ظرفيت بسيج آن قدر وسيع است که مي تواند تمامي نخبگان کشور را در اقشار متخصص درخود جاي دهد وطبيعتا سپاه پاسداران از ظرفيت اين اعضاي بسيجي استفاده مي کند زيرا اين پشتوانه عظيم علمي براي سپاه بسيار مهم و تاثير گذار است.
تلخ ترين خاطره
از سرلشگر صفوي در خصوص تلخ ترين و شيرين ترين خاطره وي در ايام فرماندهي سپاه پاسداران سئوال شد که وي چنين توضيح داد: براي بنده مشکل است که بخواهم تلخ ترين و شيرين ترين خاطره را براي بيان کنم، زيرا در اين سالها ، هم در عرصه سياسي داخلي و هم در عرصه خارجي کشور شاهد حوادث مختلفي بوديم که در اين ميان حادثه فتنه هجده تير سال 1378 حادثه اي تلخ و زشت بود که خوشبختانه با حضور به موقع بسيج و سپاه ، کمتر از يک روز مسئله جمع و جور شد. اين حادثه جزو تلخ ترين خاطرات بنده به حساب مي آيد، حادثه ديگر زلزله بزرگ بم بود که به لطف خدا سپاه پاسداران توانست در آن زمان با تمام قدرت وارد ميدان شود و به مردم خدمت رساني کند، در خصوص وقايع خارجي، اشغال نظامي افغانستان و عراق از جمله حوادث تلخ دوران مسئوليت بنده در سپاه است.
شيرين ترين خاطره
وي ادامه داد: پيروزي حزب الله لبنان در جنگ 33 روزه که باعث شادي عموممسلمانان شد، تشکيل دولت اسلامي و شيعي در عراق نيز از ديگر خاطرات خوش بنده بود که البته اگر آمريکايي ها تحمل کنند و اين دولت شيعي راسرنگون نکنند، فرصتي مطلوب و مناسب براي پيشرفت کشور و ملت عراق است .
مسئوليت جديد سرلشگر صفوي
خبرنگار مهر از فرمانده سابق سپاه در خصوص تغييراتي که در اين نهاد نظامي رخ داده و مسئوليت جديدش سئوال شد که سرلشگر صفوي توضيح داد: بنده از مدتي قبل در خصوص تغييراتي که قرار است در سپاه انجام شود، باخبر بودم. اکنون نيز به عنوان دستيار و مشاور عالي فرمانده کل قوا جلسات خصوصي باسرلشگر جعفري فرمانده جديد سپاه دارم، زيرا سپاه قدرت دفاعي کشور است وهمين امر باعث مي شود روابط بنده با سرلشگر جعفري پايدار بماند. همانگونه که با امير سرلشگر صالحي فرماندهي کل ارتش ، سردار نجار وزير دفاع و سرداراحمدي مقدم فرمانده نيروي انتظامي ارتباط داشته و خواهم داشت تا بتوانم درموضع دستياري و مشاورت حضرت آقا، به درستي انجام وظيفه کنم.
کار ناتمام فرمانده سابق سپاه
از سرلشگر صفوي سئوال شد که آيا کار ناتمامي در سپاه دارد که سرلشگر صفوي اظهار داشت: آرزوي من اين بود که براي بازنشستگان سپاه گام اساسي برداريم، قدم هايي برداشتيم وليکن قدم هاي اساسي تر را فرصت نشد که اميدواريم سرلشگر جعفري وضعيت بازنشستگان را به به صورت کامل و دقيق مورد توجه قرار دهند. البته در موقعيت جديد هم اگر خدمتي از بنده براي انجام امور بازنشستگان عزير نيروهاي مسلح خواسته باشند، انجام خواهم داد.